Agri Tourism - Farm catering
As we know agro-tourism is a rural business opportunity for all over the people who are enrolling with appropriate property around with. Rural and agri-catering are an integral part of agri-tourism. Tourists staying temporarily or periodically on a farm have to buy at least some meals. From this phase, we are going to talk about the second farm-based activity according to the facilities provided by the farm or tourist hotel. Engaging with activities and short term day to day activities are fulfilling your leisure time with full of pleasure. You can buy your meals in restaurants, make your own meals, or buy catering services offered by agritourism farms or other rural tourism enterprises. There is a great variety of agri-catering services in agri-tourism and rural tourism, however there only three groups are distinguished within that cluster. The variety is connected with the source of food products, number and time of meals, places of serving meals, etc. Food products may come partly from an agri-tourism farm own production or fully be purchased outside the farm.
Serving its own food products farms can increase their income. One can divide meals in various ways and by three criteria; for example, by the time of serving meals (breakfast, lunch, dinner, tea, supper), by the place of served meals (in the dining room or in the kitchen, outside the home, in restaurants, etc.), or by feeding patterns (regional kitchen, national kitchen, every-day meals, and holiday meals, etc.). Also, it can be varied by the place of serving the meals (indoor catering under candle lights, outdoor open-air, or outdoor adjacent to a bush, side of a lake, treehouse, or normal restaurant environment, etc.). A further type of preparation, such as the traditional type of cooking in clay pots by using firewood is an amazing experience for visitors from urban areas. Self-preparation of food, u pick & cook, and self BBQ are different types of food preparation. These foods are very healthy and full of natural nutrition. Because of the no chemical mingle with these plantations or no any harmful cooking methods to storing the food for long term use. If you are love to taste fresh and healthy diets make your time to spend with this kind of rare and enjoyable activity. Some of the hotels in Sri Lanka they providing a Sri Lankan chef with live cooking demonstrations to all of the visitors by choosing special vegetables to cook using Ceylon spices. This is a very interesting task who can join wearing an apron and chef hat.
By serving own farm products farms can achieve two objectives. One is increasing the farm income and another is satisfying the visitors by fulfilling their expectations of having meals at a farm restaurant. It is important that farm products be hygienic and free from contamination.
අප දන්නා පරිදි කෘෂි සංචාරක ව්යාපාරය යනු සුදුසු දේපළක් සමඟ ලියාපදිංචි වන සියලු දෙනාටම ග්රාමීය ව්යාපාරික අවස්ථාවකි. ග්රාමීය හා කෘෂි ආහාර සැපයීම කෘෂි සංචාරක ව්යාපාරයේ අනිවාර්ය අංගයකි. ගොවිපලක තාවකාලිකව හෝ වරින් වර රැඳී සිටින සංචාරකයින්ට අවම වශයෙන් ආහාර කිහිපයක්වත් මිලදී ගත යුතුය. මෙම අදියරේ සිට ගොවිපල හෝ සංචාරක හෝටලය විසින් සපයනු ලබන පහසුකම් අනුව දෙවන ගොවිපල පදනම් කරගත් ක්රියාකාරකම් ගැන අපි කතා කරන්නෙමු. ක්රියාකාරකම් හා කෙටි කාලීන එදිනෙදා කටයුතුවල නිරත වීම ඔබේ විවේක කාලය සතුටින් පිරී යයි. ඔබට ඔබේ ආහාර අවන්හල් වලින් මිලදී ගත හැකිය, ඔබේම ආහාර වේලක් සාදා ගත හැකිය, නැතහොත් කෘෂි සංචාරක ගොවිපලවල් හෝ වෙනත් ග්රාමීය සංචාරක ව්යවසායන් විසින් සපයනු ලබන ආහාරපාන සේවා මිලදී ගත හැකිය. කෘෂි සංචාරක හා ග්රාමීය සංචාරක කර්මාන්තයේ විවිධාකාර කෘෂි ආහාර සැපයුම් සේවා ඇත, කෙසේ වෙතත් එම පොකුර තුළ කැපී පෙනෙන්නේ කණ්ඩායම් තුනක් පමණි. විවිධත්වය ආහාර නිෂ්පාදන ප්රභවය, ආහාර වේල හා වේලාව, ආහාර සපයන ස්ථාන ආදිය සමඟ සම්බන්ධ වේ. ආහාර නිෂ්පාදන අර්ධ වශයෙන් කෘෂි සංචාරක ගොවිපලක නිෂ්පාදනයක් හෝ ගොවිපලෙන් පිටත මිලදී ගත හැකිය.
තමන්ගේම ආහාර නිෂ්පාදන ගොවිපලවල් වලට සේවය කිරීමෙන් ඔවුන්ගේ ආදායම වැඩි කර ගත හැකිය. යමෙකුට ආහාර විවිධාකාරයෙන් සහ නිර්ණායක තුනකින් බෙදිය හැකිය; උදාහරණයක් ලෙස, ආහාර සපයන වේලාව (උදේ ආහාරය, දිවා ආහාරය, රාත්රී ආහාරය, තේ, රාත්රී ආහාරය), සේවය කළ ආහාර ස්ථානයෙන් (කෑම කාමරයේ හෝ මුළුතැන්ගෙයෙහි, නිවසින් පිටත, අවන්හල් ආදිය), හෝ පෝෂණ රටා (කලාපීය මුළුතැන්ගෙය, ජාතික මුළුතැන්ගෙය, එදිනෙදා ආහාර සහ නිවාඩු ආහාර ආදිය). එසේම, ආහාර සපයන ස්ථානය අනුව එය වෙනස් කළ හැකිය (ඉටිපන්දම් පහන් යටතේ ගෘහස්ථ ආහාර සැපයීම, එළිමහන් එළිමහන් හෝ පඳුරකට යාබදව එළිමහනේ, වැව පැත්තක, ගසක හෝ සාමාන්ය අවන්හල් පරිසරය ආදිය). දර භාවිතා කරමින් මැටි භාජන වල සාම්ප්රදායික ආහාර පිසීම වැනි තවත් සූදානමක් නාගරික ප්රදේශවලින් පැමිණෙන අමුත්තන්ට විස්මිත අත්දැකීමකි. ආහාර ස්වයං-සකස් කිරීම, යූ පික් ඇන්ඩ් කුක් සහ ස්වයං බාබකියු යනු විවිධ වර්ගයේ ආහාර පිළියෙල කිරීමයි. මෙම ආහාර ඉතා සෞඛ්ය සම්පන්න සහ ස්වාභාවික පෝෂණයෙන් පිරී ඇත. මෙම වගාවන් සමඟ රසායනික සංයෝගයක් නොමැති වීම හෝ දිගු කාලීන භාවිතය සඳහා ආහාර ගබඩා කිරීම සඳහා හානිකර ආහාර පිසීමේ ක්රම නොමැති නිසා ඔබ නැවුම් ආහාර වේලක් රස විඳීම කදිමය. ශ්රී ලංකාවේ සමහර හෝටල්වල ශ්රී ලාංකික සූපවේදියෙකුට ලංකා කුළුබඩු භාවිතයෙන් ආහාර පිසීමට විශේෂ එළවළු තෝරාගැනීමෙන් සියලුම අමුත්තන්ට සජීවී ආහාර පිසීමේ නිරූපණ ලබා දේ. ඇප්රොන් සහ සූප තොප්පියක් පැළඳිය හැකි ඉතා සිත්ගන්නා සුළු කාර්යයකි.
තමන්ගේම ගොවි නිෂ්පාදන සේවය කිරීමෙන් ගොවිපලවලට අරමුණු දෙකක් සාක්ෂාත් කරගත හැකිය. එකක් ගොවිපල ආදායම වැඩි කිරීම සහ තවත් එකක් ගොවිපල අවන්හලක ආහාර ගැනීම පිළිබඳ අපේක්ෂාවන් සපුරාලමින් අමුත්තන් තෘප්තිමත් කිරීමයි. ගොවිපල නිෂ්පාදන සනීපාරක්ෂක හා දූෂණයෙන් තොර වීම වැදගත්ය.
வேளாண் சுற்றுலா என்பது ஒரு கிராமப்புற வணிக வாய்ப்பாகும் என்பது எங்களுக்குத் தெரியும். வேளாண் மற்றும் வேளாண் உணவு வேளாண்மை சுற்றுலாவின் ஒரு பகுதியாகும். ஒரு பண்ணையில் தற்காலிகமாக அல்லது அவ்வப்போது தங்கியிருக்கும் சுற்றுலாப் பயணிகள் குறைந்தது சில உணவுகளை வாங்க வேண்டும். இந்த கட்டத்திலிருந்து, பண்ணை அல்லது சுற்றுலா ஹோட்டல் வழங்கும் வசதிகளுக்கு ஏற்ப இரண்டாவது பண்ணை அடிப்படையிலான செயல்பாடு பற்றி பேசப்போகிறோம். நடவடிக்கைகளில் ஈடுபடுவது மற்றும் குறுகிய கால அன்றாட நடவடிக்கைகள் ஆகியவை உங்கள் ஓய்வு நேரத்தை முழு மகிழ்ச்சியுடன் நிறைவேற்றுகின்றன. நீங்கள் உணவகங்களில் உங்கள் உணவை வாங்கலாம், உங்கள் சொந்த உணவை தயாரிக்கலாம் அல்லது வேளாண் பண்ணைகள் அல்லது பிற கிராமப்புற சுற்றுலா நிறுவனங்கள் வழங்கும் கேட்டரிங் சேவைகளை வாங்கலாம். வேளாண் சுற்றுலா மற்றும் கிராமப்புற சுற்றுலாவில் பல்வேறு வகையான வேளாண் கேட்டரிங் சேவைகள் உள்ளன, இருப்பினும் அந்த கிளஸ்டருக்குள் மூன்று குழுக்கள் மட்டுமே வேறுபடுகின்றன. உணவு வகைகளின் ஆதாரம், உணவின் எண்ணிக்கை மற்றும் நேரம், உணவு பரிமாறும் இடங்கள் போன்றவற்றுடன் இந்த வகை இணைக்கப்பட்டுள்ளது. உணவுப் பொருட்கள் ஒரு வேளாண்-சுற்றுலா பண்ணை சொந்த உற்பத்தியில் இருந்து வரலாம் அல்லது பண்ணைக்கு வெளியே முழுமையாக வாங்கப்படலாம்.
==============================
Caption by :Thashini Kamalka
Designed by : Deeshan Madusanka
Comments
Post a Comment